Κλείσιμο

Μύθοι, αλήθειες και ανέκδοτα.
Διάβασε μερικές ξεχωριστές ιστορίες από εποχές μακρινές ή πρόσφατες.
Μύθοι, αλήθειες και ανέκδοτα
Αναγέννηση: Μια νέα ήπειρος
Όταν ο Κολόμβος έφτασε στα νησιά της Καραϊβικής πίστεψε πως είχε φτάσει στην Ασία και μάλιστα στις α...
Περισσότερα»
 
Μπαρόκ: Ο Μπαχ στο διάστημα
Φυσικά ο Μπαχ δεν συνέθετε μόνο θρησκευτική μουσική. Έγραψε μουσική για πληκτροφόρα, μικρά οργανικά ...
Περισσότερα»
 
Μουσικά όργανα: Όμποε, τι λέξη παράξενη!
Το καθαυτό όμποε, που προέρχεται από τις αυλές του Μεσαίωνα, εμφανίζεται για πρώτη φορά στη Γαλλία, ...
Περισσότερα»
 
   Μια νέα ήπειρος


Όταν ο Κολόμβος έφτασε στα νησιά της Καραϊβικής πίστεψε πως είχε φτάσει στην Ασία και μάλιστα στις ανατολικές Ινδίες. Γι’ αυτό και ονόμασε τους ντόπιους «Ινδιάνους». Ο Αμερίγκο Βεσπούτσι βάλθηκε να αποδείξει πως το μέρος που βρήκε ο Κολόμβος δεν ήταν η Ασία αλλά μια καινούρια ήπειρος, που ονομάστηκε προς τιμήν του Αμερική. Η ιδέα του να φτάσει κανείς στην Ασία πλέοντας δυτικά έγινε πραγματικότητα με τον θαλασσοπόρο Μαγγελάνο, που ξεκίνησε το 1519 από την Ισπανία, έκανε το γύρο της Νότιας Αμερικής, διέσχισε τον Ειρηνικό Ωκεανό (και του έδωσε το όνομά του), πέρασε από τις Φιλιππίνες και το νότιο άκρο της Αφρικής και κατέληξε στην Ισπανία. Από πέντε πλοία και 242 ναύτες, μόνο ένα πλοίο με 18 επιζώντες ολοκλήρωσε τον πρώτο περίπλου της γης.
   Ο Μπαχ στο διάστημα


Φυσικά ο Μπαχ δεν συνέθετε μόνο θρησκευτική μουσική. Έγραψε μουσική για πληκτροφόρα, μικρά οργανικά σύνολα και πολλά κοντσέρτα. Το Βραδεμβούργιο κοντσέρτο αρ. 2, γραμμένο για έναν αριστοκράτη του Βραδεμβούργου, εκτοξεύτηκε στο διάστημα με το διαστημόπλοιο «Βόγιατζερ» (Voyager) το 1977 σε έναν χρυσό δίσκο μουσικής που θα έπαιζε σε περίπτωση επαφής με εξωγήινα όντα. To «Βόγιατζερ» ταξιδεύει ακόμη…
   Όμποε, τι λέξη παράξενη!


Το καθαυτό όμποε, που προέρχεται από τις αυλές του Μεσαίωνα, εμφανίζεται για πρώτη φορά στη Γαλλία, στην αυλή του Λουδοβίκου ΙΔ’, με την ονομασία «hautbois» (οι λέξεις haut-bois σημαίνουν «ψηλό» ή «ηχηρό» ξύλο). Από την κακή προφορά της λέξης προήλθε η ονομασία όμποε (oboe), που έχει επικρατήσει σήμερα στις περισσότερες χώρες.