Κλείσιμο

Το πρώτο μισό του 20ού αιώνα
Εισαγωγή
Τα πρώτα πενήντα χρόνια του 20ού αιώνα σηματοδοτούνται από τη δημιουργία της Εθνικής Σχολής με πρωτεργάτη τον Μανώλη Καλομοίρη. Εκτός όμως από την Εθνική Σχολή και τους συνθέτες της, στην Ελλάδα αναπτύσσονται και τάσεις σύγχρονες, που συμβαδίζουν με τα μουσικά δρώμενα της υπόλοιπης Ευρώπης. Τις τάσεις αυτές εξέφραζαν συνθέτες και μουσικοί όπως ο Δημήτρης Μητρόπουλος και ο Νίκος Σκαλκώτας.

Η Εθνική Σχολή ουσιαστικά θα κυριαρχήσει, αν και αρκετοί από τους συνθέτες που θα συνδεθούν με αυτήν δεν γράφουν μουσική με τον τρόπο που έγραφε ο Καλομοίρης. Συνθέτες όπως ο Πέτρος Πετρίδης, ο Μάριος Βάρβογλης, ο Ανδρέας Νεζερίτης, ο Γεώργιος Καζάσογλου και αρκετοί άλλοι πιστεύουν στις ιδέες που προτάσσει ο Καλομοίρης, όμως διατηρούν το προσωπικό τους ύφος. Αρκετοί μουσικοί έχουν πλέον την ευκαιρία να σπουδάσουν στο εξωτερικό και έτσι έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τις νεότερες τάσεις.

Η Ελλάδα των πενήντα πρώτων χρόνων του 20ού αιώνα θα βρεθεί αρκετές φορές στη δίνη των ιστορικών εξελίξεων. Η έκταση του κράτους θα αυξηθεί σε αυτό το χρονικό διάστημα, αλλά όλοι θα βιώσουν τις οδυνηρές συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής και του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, με την Γερμανική Κατοχή. Μέσα από τις αντίξοες συνθήκες θα γεννηθούν καλλιτεχνικά κινήματα που θα παίξουν το ρόλο τους στην εξέλιξη της μουσικής δημιουργίας.