Κλείσιμο

Γιώργος Κουμεντάκης
Γιώργος Κουμεντάκης
Ο νεότερος συνθέτης από αυτούς που παρουσιάζουμε είναι ο Γιώργος Κουμεντάκης (1959), ο οποίος έχει τιμηθεί με το σπουδαίο Βραβείο της Ρώμης το 1992. Ο Κουμεντάκης ήταν και ο συνθέτης της μουσικής που ακούστηκε στην έναρξη και τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 που έγιναν στην Αθήνα. Ο συνθέτης σπούδασε στη γενέτειρά του, το Ρέθυμνο, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Ελληνικό Ωδείο. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του παρακολούθησε μαθήματα δίπλα σε γνωστούς συνθέτες όπως ο Πιερ Μπουλέζ, ο Ιάννης Ξενάκης και άλλοι.

Η μουσική σταδιοδρομία του Κουμεντάκη είναι αξιοζήλευτη, καθώς έργα του έχουν παιχτεί στις σημαντικότερες αίθουσες του κόσμου και από μερικούς από τους σημαντικότερους μουσικούς, ειδικούς στο σύγχρονο ρεπερτόριο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνει να έχει για εκείνον η μουσική που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το χορό αλλά και την ηθοποιία. Επίσης, ο Κουμεντάκης ενδιαφέρεται και αξιοποιεί την ελληνική δημοτική μουσική παράδοση. Σε μια πρωτότυπη σύνθεσή του με τίτλο Unknown Dialects: 8 μουσικές διαλέξεις που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2010 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ο Κουμεντάκης κατάφερε να συνδυάσει το λόγο με τη μουσική μέσα από μια σειρά οκτώ σύντομων διαλέξεων, οι οποίες συνοδεύονταν από ένα μουσικό κομμάτι με σαφέστατες επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Ένα άλλο έργο του που έχει ήδη κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση είναι το Κοντσέρτο αρ. 3 για πιάνο και έγχορδα. Αξίζει κανείς να ακούσει τον τρόπο με τον οποίο ο Κουμεντάκης χρησιμοποιεί το πιάνο όχι μόνο ως κυρίαρχο όργανο της σύνθεσης αλλά και ως όργανο που συμπορεύεται και συνεισφέρει στη διαμόρφωση της τελικής εικόνας της σύνθεσης.