Κλείσιμο

Σύνολα μουσικής δωματίου
Ορχήστρες δωματίου (ορχήστρες εγχόρδων και σύνολα μουσικής δωματίου)
Στη δυτική μουσική τα καθιερωμένα οργανικά σύνολα με μικρό αριθμό εκτελεστών είναι οι ορχήστρες δωματίου, όπως για παράδειγμα οι ορχήστρες εγχόρδων, και τα σύνολα μουσικής δωματίου.

Τα σύνολα μουσικής δωματίου διακρίνονται συνήθως από τον αριθμό των εκτελεστών τους (για παράδειγμα τρία όργανα για το τρίο, τέσσερα για το κουαρτέτο, πέντε για το κουιντέτο, έξι για το σεξτέτο κ.ο.κ.).

Από τα πιο διαδεδομένα στη δυτική μουσική είναι (από το 1600 και μετά):

- η σόλο σονάτα της εποχής Μπαρόκ, που είναι γραμμένη για ένα μελωδικό όργανο (όπως βιολί, φλάουτο, όμποε κλπ.), με συνοδεία πάντα του μπάσο κοντίνουο, το οποίο παίζεται από ένα βιολοντσέλο (ή φαγκότο) και ένα τσέμπαλο ή Όργανο. Παίζουν δηλαδή τρεις εκτελεστές.

- η τρίο σονάτα της ίδιας εποχής, στην οποία συνδυάζονται δύο μελωδικά όργανα που συνοδεύονται από το μπάσο κοντίνουο. Δηλαδή λαμβάνουν μέρος τέσσερις εκτελεστές.

Μερικοί από τους πιο δημοφιλείς συνδυασμούς της Κλασικής εποχής είναι:

- το τρίο εγχόρδων (βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο)

- το πιάνο τρίο (πιάνο, βιολί, βιολοντσέλο)

- το κουαρτέτο εγχόρδων (πρώτο και δεύτερο βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο)

- το κουιντέτο, σε διάφορους συνδυασμούς οργάνων κλπ.

- οι σόλο σονάτες από την Κλασική εποχή και μετά ήταν συνήθως γραμμένες για ένα μελωδικό όργανο με συνοδεία πιάνου (π.χ. σε μια σονάτα για βιολί παίζουν δύο εκτελεστές: ένας βιολιστής και ένας πιανίστας). Η σονάτα για πιάνο προορίζεται φυσικά για έναν εκτελεστή, τον πιανίστα.